woensdag 28 november 2012

Analyse av de tre bukkene bruse

De tre bukkene bruse er et norsk folkeeventyr som er samlet inn av Peter Christen Asbjørnsen og Jørgen Moe. Den er blitt utgitt i eventyrsamlingen Norske Folkeeventyr på midten av 1840. Det at det er et folkeeventyr betyr at det er mange forskjellige varianter av eventyret og at det er fortelt videre mange ganger. Det er fri diktning og fortellingene trenger ikke nødvendigvis å være sanne. De er ofte ikke knyttet til et spesielt tidspunkt eller sted. Personene er ofte anonyme og uten navn.

Eventyret begynner med et typisk trekk: det var en gang tre bukker... Etter en kort innledning går eventyret ganske rett på sak. De tre bukkene må komme seg over brua for å komme til Sæters, men det er et stort troll under bruen som  vil spise dem! Typisk ved eventyr er at det alltid er tre figurer involvert.  De første to kommer seg som regel videre uten noe problemer mens den tredje får opp spenningskurven og slåss med det vonde. Det samme skjedde i dette eventyret. De første to bukkene kom seg videre over brua ved å henvise trollet til sine brødrene som var mye feitere enn de selv var. Det siste og feiteste slåss med trollet og stanger han ned.

I dette eventyret er det brukt mye gjentagelse. Setningen som kommer tilbake flere ganger er: hvem er det som tramper på min bru? og Tripp trapp, tripp trapp.

Temaet i dette eventyret er at de tre bukkene bruse skal komme seg over brua til Sæters for å gjøre seg feite. Budskapet i dette eventyret er,  at alle kan kjempe for å oppnå det de vil bare du er motivert nok.

Temaet av dette eventyret er kanskje ikke like aktuelt i dagens samfunn, men eventyret er fortsatt veldig kjent i Norge. Jeg har vært utplassert i en barneskole som praksiselev og merket at absolutt alle kjente til dette eventyret og likte det veldig godt. Det er et populært eventyr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten